81 سال با برج طغرل، نماد تهران باستانی
در هر حال غیر از ویژگی های انسانی، این بنا دارای معماری منحصر به فردی است که شاخصه بارز آن استفاده از آجر است که جزو مصالح اصلی بنا به شمار می آید ضمن اینکه در روند ساخت آن از سفیده تخم مرغ و نوعی پودر سنگ استفاده شده است . با این حال با توجه به پیشرفت های علمی، هنوز جنس سنگ مورد نظر مشخص نشده است.
این بنا که در طول سالها مورد تخریب قرار گرفته بود، در دوره قاجاریه مرمت شد و برخی از ظرافت و تزئینات آن از بین رفت و پس از آن کتیبه ای روی دیواره برج نصب شد که خبر از مرمت آن در دوره ناصرالدین شاه می دهد.
این برج به گونه ای ساخته شده تا هر کسی که وارد برج می شود اول نگاهی به مرتفع ترین بخش آن بیاندازد و تداعی عظمت پادشاه دوران باشد. برخی می گویند روی دیواره برج، گنبدی وجود داشته که در طول زمان از بین رفته است.
آسمان خراش سلجوقیان زمانی به عنوان جهت نما برای کاروانیان شهرری کاربرد داشته و معماری 24 وجهی به کار رفته در آن نشانی از 24 ساعت یک شبانه روز را دارد و به عنوان یک ساعت آفتابی کاربرد دارد.
در این برج دریچه هایی وجود دارد که هم برای خروج هوا و جلوگیری از رطوبت زدگی بنا کاربری داشته و هم مکانی برای برای نصب داربست و بالارفتن از آن بوده است.
اکنون این برج توسط قاسم قنبری، یکی از دوستداران میراث فرهنگی که 12 سال متولی نگهداری از این برج است، اداره می شود و میراث فرهنگی تهران نیز او را همراهی می کند.
همچنین شهرداری تهران نیز قرار است با تملک 30 هزار متر مربع زمین اطراف آن که بیشتر ملک مسکونی و تجاری است، 6 میلیارد تومان هزینه کند تا با احداث سالن آمفی تئاتر و کتابخانه و موزه، برج طغرل را نه تنها یک بنای تاریخی که به یک مجموعه فرهنگی تبدیل کند.
عکاسان: ابوالفضل سلمان زاده، برنا قاسمی و محمد مهدی موذن
منابع: خبرگزاری های مهر، ایسنا، ایرنا و هنرنیوز